miercuri, 5 ianuarie 2011

Era computerului si invazia culturii americane


Unii intelectuali europeni ironizeaza cultura americana considerand-o un melanj bizar intre Biblie si computer! Insa, la o analiza mai serioasa, tocmai aceste coperte extreme fac din S.U.A promotorul unei viziuni unitare a planetei. Retelele de socializare conecteaza, in timp real miliarde de oameni! Ei bine, pana la urma, computerul reuseste sa ne desprinda de tehnologia folosita pana acum. Scopul acestui instrument este manipularea de date cantitative. Traducand totul in numere intr-o logica binara, computerul  modifica deaj,modul in care percepem ratiunea.Muzica, filme,stiri...toate sunt reduse la combinatii de zero-uri si cifra unu. Sigur, computerul, oricat ar fi de sofisticat nu poate inlocui creativitatea umana. El stocheaza muzica, dar nu compune prea grozav, stocheaza poezie, dar nu-i intelege sensurile, ajuta la gasirea oricarei carti, insa nu face diferente stilistice, etc.
Cu alte cuvinte, aceasta aparatura este minunata, reduce foarte mult din ceea ce poate face mintea omeneasca, dar nu poate fi numita inteligenta artificiala. Este doar o unealta extrem de utila in diversificarea informatiei. Riscul pe care il rezerva computerul se ascunde chiar in folosirea logicii sale binare. Computerul traducand totul in siruri de numere, trateaza ratiunea ca pe un colector de informatie, obturand analiza contemplativa, cu alte cuvinte se poate ajunge in a crede ca datele obtinute sunt mai importante decat intelesurile lor. Limbajul de programare nu are nici macar o singura legatura cu limbajul natural. Calculatorul nu are subtilitati, nu intelege nuantele, ii lipseste umorul, nu gandeste multidimensional fiind impiedicat tocmai de logica binara.De ce apare computerul in S.U.A?  Pentru ca filosofia pragmatica din Statele Unite a precedat succesul unei gandiri foarte aplicate pe orizontala. Iata cum defineste Charles Peirce pragmatismul: "Pentru a stabili intelesul unei conceptii intelectuale, trebuie sa se stabileasca ce consecinte practice pot rezulta in mod necesar din adevarul acestei conceptii; iar suma acestor consecinte va constitui intregul inteles al conceptiei."
Ne este clar ca abstractiunea contemplarii isi gaseste greu un loc in sistemul valoric american. Mistica, pare ceva atat de lipsit de sens in gandirea americana, incat intreaga notiune de filosofie contemplativa se exclude de la sine. Deci, pragmatismul american ataca frontal, metafizica europeana. Intre cele doua culturi exista o uriasa diferenta de abordare. Americanii sunt obsedati de utilitatea practica a oricarei actiuni, in timp ce europenii, inca isi mai permit sa viseze "cai verzi pe pereti". Poate din aceste considerente, arta americana este inca barbara fata de cea europeana. In literatura, pictura, filosofie, americanii nu prea stralucesc, in schimb au gasit in computer satisfacerea acestui pragmatism, pe care il exporta in toata lumea. Asa cum fiecare sir de coduri trebuie sa aiba un rezultat practic, la fel se intampla si cu directiile culturale. Standardul american este functionalitatea! Intelegem de aici ca acest tip de cultura nu este axat pe valori de tipul: frumos sau adevarat ci se concentraza pe obtinerea rezultatelor practice, fara sa tina cont  prea mult de importanta lor etica, morala sau religioasa. Poate tocmai de aceea, S.U.A incurajeaza melanjul si libertatile religioase, pentru a le face cat mai difuze...
Computerul satsiface cel mai bine nevoia de pragmatism dar din punct de vedere cultural, este o expresie a primei varste: barbaria. Prin modul in care a fost proiectat, programat si prin modul de functionare, computerul a devenit o forta reductionista si a dat o putere imensa celor care le folosesc: corporatiile! Astazi, absolut toate compartimentele vitale ale societatii sunt computerizate. Nu mai poti avea o economie moderna fara computere. Ca sa poti programa un computer, trebuie sa stii limba engleza, iar acesta este primul pas catre modelul american de viata si de gandire, dupa ce Anglia si-a pierdut puterea planetara! America, are astazi puterea sa impuna un model economic modern si functional. Insa are de infruntat un adversar planetar: idealistul!